AlgemeenTheorieën en oorzaken

‘Drie soorten hoefbevangenheid. Of toch vier?’

PaardEerlijk presenteert met trots de eerste editie van PaardEerlijk College. Met minstens evenveel trots kan ik zeggen dat ik de spits mag afbijten met een lezing.

Drie soorten hoefbevangenheid. Of toch vier?

Sinds dr. Chris Pollitt vijftien jaar geleden hoefbevangenheid experimenteel wist te veroorzaken door een grote hoeveelheid fructaan via een neussonde in de maag van paarden te pompen, denken we de grote boosdoener gevonden te hebben. De vraag is alleen of fructaan, dat een paard al grazend binnenkrijgt, wel zo gevaarlijk is.

Als je bedenkt dat tot 90% van alle gevallen van hoefbevangenheid een hormonale oorsprong heeft en fructaan hierbij geen enkele rol speelt, is het op zijn minst opmerkelijk te noemen dat paardeneigenaren nog zo bezorgd zijn als het woord fructaan valt. Om de rol van fructaan op waarde te kunnen schatten zullen we in deze lezing gaan kijken naar de drie totaal verschillende soorten hoefbevangenheid die tegenwoordig onderscheiden worden. En met de winter voor de deur komt ook een vierde vorm aan bod. Een vorm die eigenlijk helemaal geen hoefbevangenheid is: winterbevangenheid.

 Over PaardEerlijk College

Met PaardEerlijk College verzorgt PaardEerlijk met enige regelmaat lezingen en workshops door gerenommeerde sprekers op het gebied van paardengezondheid en welzijn. Denk hierbij aan auteurs, voedingsdeskundige, hoefverzorgers, paardentandarts, dierenarts, enz. Deze lezingen of workshops vinden plaats op inspirerende locaties centraal gelegen in Nederland of België. De toegangsprijs wordt zo laag mogelijk gehouden en hiermee de gedeelde kennis voor zoveel mogelijk geïnteresseerde toegankelijk te maken.

Aanmelden

Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Bestel jouw tickets hier.

Entree: €15,- per persoon, inclusief koffie en thee
Neem de geprinte bestelbevestiging mee of deel deze via jouw mobiele telefoon bij binnenkomst.
Let op: tickets zijn alleen online verkrijgbaar en niet aan de deur op de avond van de lezing!

Met deelname aan dit event steun je ook de verzorging van de oude paarden bij stichting de Paardenkamp.

Locatie

Boerderij het Gagelgat – Stichting de paardenkamp
Birkstraat 107 Soest

Meer info

Ga naar de site van PaardEerlijk

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.