AlgemeenBehandeling en preventie

Gezocht: Hoefbevangen paarden

Animal Health Pro is op zoek naar eigenaren met paarden die mee willen doen aan een wetenschappelijk onderzoek naar hoefbevangenheid. Heeft jouw paard, of ken je iemand met een paard dat ieder jaar (’16-’17) klachten van hoefbevangenheid heeft, lees dan verder.

Veterinair osteopaat Nanne Boekholt heeft in de afgelopen drie jaar diverse gevallen van hoefbevangen paarden bezocht en behandeld. En zij vroeg zich af:

  • Waarom raakt dit paard hoefbevangen en de andere paarden in de wei niet?
  • Wat gebeurt er in het lichaam van dit paard, waardoor de suikers uiteindelijk tot een probleem in de hoeven leiden?
  • Welke lichaamssystemen zijn verstoord en kan ik dit van binnenuit beïnvloeden zodat het lichaam weer normaal reageert op inname van suiker-achtige stoffen?

Van daaruit ontstonden een aantal hypotheses, die zij graag wil laten onderzoeken. Vandaar dat er nu een pilot-studie wordt gestart m.b.t. de lichaamssystemen die in verband worden gebracht met het ontstaan en/of instandhouden van hoefbevangenheid.

Hoe gaat dit onderzoek in zijn werk?

Allereerst zoekt Animal Health Pro minimaal 30 paarden die in de afgelopen 2 jaar klinische verschijnselen van hoefbevangenheid hebben gehad. Drie osteopaten gaan deze dieren onderzoeken op het (dis)functioneren van een viertal lichaamssystemen die in relatie worden gebracht met hoefbevangenheid. Naar aanleiding van deze analayse zal een nieuwe behandelmethode ingezet worden. Het osteopatisch en orthomoleculair beïnvloeden van deze verstoorde lichaamssystemen zou ertoe moeten leiden dat de gevoeligheid voor hoefbevangenheid duurzaam wordt hersteld. Deze interventie zal worden getoetst op resultaat en duurzaamheid over een periode van drie jaar.

Waarom eerst een pilot-studie?

Het onderzoek zal begeleid worden door een extern en onafhankelijk onderzoeksbureau, Building Blocks Ecology. Als de pilot-studie relevant en haalbaar is, zal daarna het onderzoek breder worden uitgerold, mogelijk i.s.m. de Universiteit van Wageningen.

Mocht je een paard hebben die aan deze criteria voldoet en interesse hebben in eventuele deelname, mail dan naar info@dedierenosteopaat.nl o.v.v. onderzoek hoefbevangenheid. De onderzoeksopzet zal dan naar je worden gemaild. Mocht je na het lezen van de opzet nog steeds interesse hebben, dan kun je een webinar bijwonen. In dit webinar zal dieper in worden gegaan op de inhoudelijke en praktische invulling van het onderzoek. Pas daarna beslis je of je daadwerkelijk mee wilt doen.

Animal Health Pro en Team de Dierenosteopaat hopen hiermee meer inzicht te krijgen in de interne verstoring van de stofwisseling bij paarden die hoefbevangen raken en daarmee meer informatie en behandelmogelijkheden te kunnen aanbieden om in de toekomst paarden duurzaam te kunnen laten herstellen van hoefbevangenheid.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.