Een revolutionaire, nieuwe behandeling tegen hoefbevangenheid! Proberen maar?

fytotherapie kruiden plant holistisch alternatief complementair natuurlijk middel medicijnen behandeling

Niet elk paard geneest even goed en snel van hoefbevangenheid. Het succes van therapieën, medicijnen, dieet, aanpassingen in de huisvesting, beweging en bekapping blijft soms uit. Als je dan leest over een nieuw wondermiddel of een geweldige nieuwe behqndeling, is de verleiding groot daar je hoop op te vestigen.

Hoe sterk is het bewijs?

Toch moet je daar voorzichtig mee zijn. Soms zijn ze gebaseerd op aannames of onbewezen theorieën. Je moet ook niet vergeten dat anekdotisch bewijs (tevreden-klantenbewijs) géén bewijs is. Wat ook nog weleens wil gebeuren is dat de wetenschap een eigenschap van een bepaald stofje ontdekt waar hoefbevangen paarden wat aan zouden kunnen hebben. Vervolgens wordt dat op internetfora en sociale media totaal uit zijn verband gerukt. Iedereen begint dolenthousiast met plantjes te rommelen waar dat stofje inzit. Je kunt beter rustig afwachten en de ontwikkelingen met aandacht volgen totdat een stof zich als werkzaam, zinvol en veilig heeft bewezen.

Bespreek het met vakmensen

Overleg (nog eens) goed met je dierenarts, je hoefverzorger, een voedingsdeskundige of een fytotherapeut. Spreek je zorgen uit. Kijk samen opnieuw kritisch of aan alle voorwaarden voor een redelijke kans op herstel voldaan is. Het kan goed zijn dat iemand iets over het hoofd ziet. Je kunt ook altijd een second opinion vragen aan een andere dierenarts.

Informeer jezelf

Kies je toch voor deze behandeling of dit middel, verdiep je dan goed in de achterliggende theorie. Neem geen dingen klakkeloos aan omdat ze op internet staan. Zoek informatie op, vraag de mening van zowel voor- als tegenstanders. Het liefst van mensen die zich er beroepsmatig mee bezighouden. Let ook goed op of het de rest van de behandeling niet in de weg zit. Sommige stoffen kunnen een negatieve wisselwerking hebben met medicijnen. Bijwerkingen zijn niet altijd bekend bij gloednieuwe middelen. Ze kunnen het paard meer schade aanbrengen dan dat ze verlichting geven. Kijk ook uit voor ‘twee kapiteins op een schip’. Als verschillende behandelaars van je paard je tegenstrijdige adviezen geven, zal dat de genezing zeker niet helpen. Vertel alle behandelaars ook dat je deze weg inslaat. 

Laat je niet van de wijs brengen door de naam

Een fabrikant kan een vitaminensupplement op de markt brengen met toevoeging van kruiden die bekend staan om een positief effect op hoefbevangenheid of EMS. Maar ook al is in de naam ergens iets van ‘lamina’, ‘Cush’ of ‘hoef’ verwerkt, dan nog is dat geen garantie dat dit een werkzaam middel is.

kruiden placebo phyto phytotherapie medicijnen medicatie monnikspeper glucobalance behandeling
Wondermiddel?

N.B. Lees dit artikel niet als anti-complementaire therapie. Lees het als: zorg dat je weet wat je doet, ongeacht of traditioneel of complementair je voorkeur heeft.

Je bent dol op duidelijke antwoorden

Dat komt goed uit. Het ‘Antwoordenboek Hoefbevangenheid’ staat vol met glasheldere antwoorden op meer dan tweehonderd vragen over hoefbevangenheid en alles wat daar mee te maken heeft.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.