Behandeling en preventie

Bloedzuigertherapie

Medicinale bloedzuigers werden duizenden jaren geleden al ingezet in de strijd tegen ziektes. In het speeksel van de bloedzuigers zitten stoffen die stollingsremmende, antibiotische en ontstekingsremmende eigenschappen bezitten. Sommige van deze stoffen zijn ook lange tijd uit de bloedzuigers gewonnen voor de productie van medicijnen. Vanuit de complementaire veterinaire geneeskunde is er weer interesse ontstaan voor de behandeling met bloedzuigers. Met name in Duitsland is het populair. Volgens de ‘Biebertaler Blutegelzucht’ worden er in daar jaarlijks ongeveer 20.000 bloedzuigerbehandelingen op dieren uitgevoerd. We noemen deze vorm van bio-chirurgie hirudotherapie, naar de Latijnse naam voor bloedzuiger: hirudo. Toepassing bij hoefbevangenheid gebeurt als alternatief voor chemische of fytotherapeutische medicijnen met de hierboven genoemde eigenschappen, met name als deze middelen niet (snel genoeg) effectief blijken te zijn.

Nadelen en complicaties

De beet van een bloedzuiger is pijnlijk, al wordt verondersteld dat er in het speeksel van de bloedzuiger een pijnstillende stof zit. Deze veronderstelling is gebaseerd op het uitblijven van een duidelijke pijnreactie bij mensen. Hoe dit zit bij paarden, is onbekend. De beet kan ook jeuk en allergische reacties veroorzaken. Er zijn meer nadelen:

  • Er is een verhoogde kans op het ontstaan van bloedarmoede.
  • Er kunnen ziekteverwekkers overgebracht worden, waaronder een bacterie die in de ingewanden van de bloedzuiger huist. Deze kan een stevige infectie veroorzaken. Door gebruik te maken van steriel gekweekte, vervoerde en opgeslagen bloedzuigers wordt dit risico gelukkig aanmerkelijk lager.
  • Het gebruik van bloedzuigers kan koorts in de hand werken.
  • Nadat de bloedzuigers verwijderd zijn blijft de wond open en nabloeden. Dit is een gevolg van de stollingsremmende stof hirudine die de bloedzuiger afscheidt.
  • Als de wond uiteindelijk sluit kan er zich littekenweefsel vormen.
  • In zeldzame gevallen kunnen er zich pseudolymfomen vormen. Dit zijn ophopingen van bepaalde witte bloedcellen.
De wond kan blijven nabloeden

Contra-indicaties

Bloedzuigers mogen niet worden gebruikt bij paarden die stollingsremmende medicijnen zoals aspirine of fenylbutazon (‘buut’) krijgen. Dit geldt ook voor paarden die planten krijgen met stollingsremmende eigenschappen, zoals kaneel of fenegriek.

Bij bloedarmoede is het gebruik van bloedzuigers niet aan te raden, omdat bloedarmoede al een gevolg van de behandeling kan zijn.

Al met al een aardige lijst met nadelen bij een behandeling waarvoor moderne alternatieven bestaan die deze complicaties en contra-indicaties niet kennen. Zonder iets af te doen aan de positieve werking van de werkzame stoffen en daarmee de effectiviteit van de behandeling, kun je je afvragen of het doel dit middel heiligt.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.