Euthanasie: het laatste wat je voor je paard kunt doen

euthansaie inslapen paard ponie pony

Er is nog nooit een paard aan hoefbevangenheid of PPID overleden. Het zijn de ernst en de duur van de ziekte en de complicaties in combinatie met het gebrek aan uitzicht op genezing, waardoor je op een bepaald moment moet nadenken of het nog ethisch verantwoord is je paard nog langer te laten lijden. Misschien is euthanasie het laatste en beste wat je voor hem kunt doen.

Je paard kan het je niet met woorden zeggen

Paarden kunnen hun eigen belangen niet vertegenwoordigen. De verantwoordelijkheid om te beslissen over het al dan niet in laten slapen van een paard ligt hierdoor altijd bij jou als eigenaar. Jij kent je paard als geen ander; jij bent bekend met zijn geschiedenis en herkent afwijkingen in zijn normale gedragskenmerken. Jij ziet wanneer het akelige moment dichterbij komt. Jij bent dan ook de eerste in lijn om de kwaliteit van het leven van je paard in te schatten.

euthanasie inslapen spuitje leveneinde zachte dood palliatief terminaal terminale palliatieve zorg pijn euthanaseren
Met woorden kan je paard het je niet vertellen…
(foto: Anna Hubená)

De dierenarts is objectief

Hoewel de uiteindelijke beslissing bij jou ligt, is de dierenarts in de meeste gevallen het best in staat om goed geïnformeerde uitspraken te doen over de balans tussen de prognose en het welzijn van je paard. Hij kan de situatie van jouw paard in een breder perspectief plaatsen en vergelijken met andere paarden die hij in zijn praktijk heeft gehad.

Een goede dierenarts maakt een objectieve inschatting waarbij hij nogmaals uitgebreid naar de aard en de ernst van zowel de oorzaken, de kreupelheid als de complicaties van de hoefbevangenheid of PPID zal kijken.

Hij zal kritisch de gekozen behandelmethodes en hun succes evalueren. Het succes van pijnbestrijding is hierbij erg belangrijk. Hij overlegt met de andere behandelaars van je paard, zoals de hoefverzorger en de eventueel tandarts. De dierenarts is eerlijk genoeg om ook te kijken in hoeverre jij in staat bent de benodigde zorg te bieden. Is het, om wat voor reden dan ook, niet mogelijk om je paard te afdoende te helpen, dan is het niet eerlijk om hem daar onder te laten lijden. Aan jou de keus om te beslissen wat de uitkomst in dat geval zal zijn.

Het belang van je paard staat voorop

De hier beschreven goede dierenarts doet alleen uitspraken over de belangen en het welzijn van je paard. Wat de gevolgen voor je winstpuntencollectie zullen zijn, nu je paard minder inzetbaar voor de sport zal zijn, valt niet onder zijn expertise. Bovendien staat er bij hem geen emotionele band in de weg van het maken van een objectieve beoordeling. Iets wat bij de eigenaar van het paard bijna altijd het geval is.

Euthanasie paard Wanneer laten inslapen ethische overwegingen verantwoordelijkheid eigenaar hoefproblemen beslissen advies dierenarts lijden voorkomen pijnbestrijding hoefverzorger kwaliteit van leven criteria emotionele aspecten kosten
Het belang van je paard gaat voor
(foto: Laura Roberts)

Neem de tijd, maar niet te lang

Het is een moeilijke beslissing om te maken, die vaak bij de eigenaar meer tijd in beslag neemt dan wat de dierenarts vanuit het belang van het paard wenselijk vindt. Gelukkig weet hij dat dit nu eenmaal onderdeel uitmaakt van zijn werk. Hij zal je de tijd geven om na te denken over zijn advies tot euthanasie. Tijdens dit proces moet je niet aarzelen hem zo nodig nog eens te vragen dit advies te onderbouwen. Vraag eventueel de opinie van een tweede dierenarts. Kun je werkelijk nog geen afstand doen van je paard, dan is terminale of palliatieve zorg misschien nog een optie. Of je paard daarbij gebaat is, is een tweede.

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over hoefbevangenheid en PPID? Dat komt goed uit. Deze boeken staan er vol mee.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.