Anatomie

Het proces van hoefgroei

Groei van de hoefwand is een wonderbaarlijk proces. De hoefwand groeit het hele leven van het paard door, zonder dat de hechte verbinding met het hoefbeen hieronder lijdt. De hoefwand glijdt als het ware over het hoefbeen naar beneden. Er zijn twee elkaar aanvullende theorieÎn over hoe dit in zijn werk gaat.

Pollitt

De theorie van Dr. Chris Pollitt richt zich op de verbinding tussen hoefwand en hoefbeen. Onder invloed van pro-enzymen worden hemidesmosomen (de eiwitstructuren in het celmembraan die er voor zorgen dat hoorncellen aan het basale membraan kunnen hechten) en de daarop aanwezige eiwitvezels afgebroken. Deze gecontroleerde afbraak en de daarop volgende opbouw op celniveau zorgt dat de verbinding stevig blijft terwijl de hoefwand afgroeit.

Bowker

De theorie van Dr. Robert Bowker heeft de focus liggen op keratinocyten. De secondaire hoornlamellen zijn opgebouwd uit deze -in de kroonrand aangemaakte- hoorncellen. Op hun weg naar beneden produceren zij het vezeleiwit keratine (hoornstof). Een keratinocyt raakt steeds meer verzadigd met keratine. Uiteindelijk sterft de cel af en vormt met vele andere afgestorven keratinocyten de hoornlaag. Door het afsterven van de cellen in de secondaire hoornlamellen raken deze los van de primaire hoornlamellen. Door het voortdurend losraken en opnieuw aanmaken van keratinocyten kan de hoefwand afgroeien.

Vernieuwen van de hele hoefwand duurt tussen acht en vijftien maanden. Aan de hiel gaat het een stuk sneller, doordat de hoef daar korter is.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.