Waarom worden paardenhoeven in een hoefblok geplaatst voor röntgenfoto’s?

hoefblok röntgenfoto hoefbevangen zinker sinker hoefbeenkanteling chronische hoefbevangenheid Pediculaire rotatie Hoefbeenrotatie Distaal interdigitale hoek Zoolhoek Straalbeenpositie Botafwijkingen Boterosie Osteoporose

Het plaatsen van hoeven in een hoefblok voor röntgenfoto’s is een gebruikelijke praktijk bij de veterinaire diagnostiek, vooral bij paarden. Het wordt om verschillende redenen gedaan.

Stabiliteit

Het plaatsen van hoeven in een blok zorgt ervoor dat het paard tijdens het maken van de röntgenfoto’s zo stil mogelijk blijft staan. De kans op bewegingsonscherpte op de beelden wordt zo klein mogelijk, wat belangrijk is voor een correcte diagnose.

Positiecontrole

Het gebruik van hoefblokken helpt bij het handhaven van een constante positie van de hoeven, waardoor de beelden beter vergelijkbaar zijn tussen verschillende opnamen. Dit is erg belangrijk voor een nauwkeurige beoordeling van mogelijke afwijkingen of letsels. Denk hier bij aan zooldikte, mate van hoefbeenkanteling en de omvang van abcessen.

Visualisatie van specifieke structuren

Het plaatsen van de hoef in een blok kan helpen bij het isoleren en beter visualiseren van specifieke structuren binnen de hoef, zoals het hoefgewricht, hoefbeen en de hoefwand. Dit is belangrijk voor het identificeren van afwijkingen of letsels van deze specifieke delen van de hoef.

Het hoefgewricht (rood omcirkeld) bestaat uit het kroonbeen, het hoefbeen en het straalbeen

Positie hoefbeen

Het hoefbeen maakt in een gezonde hoef een hoek tussen 2° en 5° met de ondergrond. Als het paard in beweging komt, zal het gewicht van het paard maken dat het hoefbeen het straalkussen indrukt. Het hoefbeen kantelt hierdoor iets naar achter. Hierdoor komt het hoefbeen parallel met de ondergrond. Om geen verwarring te krijgen bij het vaststellen of het vergelijken van de positie t.o.v. de ondergrond, is het nauwkeuriger om altijd uit te gaan van de onbelaste hoef.

Minimaliseren van artefacten

Artefacten zijn ongewenste verstoringen in röntgenbeelden die de diagnostische waarde ervan kunnen verminderen. Het gebruik van hoefblokken helpt bij het minimaliseren van artefacten door de hoeven in een gecontroleerde positie te houden en onnodige bewegingen te voorkomen

Verbetering van metingen

Bij bepaalde diagnostische toepassingen, zoals het beoordelen van de mate van hoefbeenkanteling of zinker, helpt het gebruik van hoefblokken bij het verkrijgen van nauwkeurige metingen. De hoek van de camera t.o.v. de hoef is heel precies in te stellen. Dit is onder andere belangrijk om verbetering of verslechtering van chronische hoefbevangenheid te monitoren. Afhankelijk van wat er in beeld gebracht moet worden, kan de hoef horizontaal of verticaal op een horizontaal blok geplaatst worden of op een diagonaal blok.

Röntgenfoto's, Paardenhoeven, Hoefbevangenheid, Hoefblokken, hoefblok, Hoefbeen, Hoefgewricht, Hoefwand, Hoefbeenkanteling, Zinker, Artefacten, Diagnostiek, Beeldkwaliteit, Positiecontrole, Nauwkeurige metingen, hoefbeenkanteling.
Diagonaal hoefblok

Veiligheid

Het immobiliseren van de hoeven helpt niet alleen bij het verkrijgen van betere beelden, maar het is ook veiliger voor het dier en het personeel dat betrokken is bij het maken van de röntgenfoto’s. Hoe rustiger het paard. hoe kleiner het risico op letsel.

Kortom…

Al met al draagt het gebruik van hoefblokken bij aan een efficiënte en effectieve diagnostische procedure, waardoor dierenartsen een nauwkeurige beoordeling kunnen maken van de staat van de hoeven van je hoefbevangen paard, pony of ezel.

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over hoefbevangenheid? ‘Hoefbevangenheid : begrijpen, genezen, voorkomen’ staat er vol mee! 334 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.