Hooi weken voor je hoefbevangen paard, pony of ezel

hoe lang moet hooi weken waarom hooi weken kuil kuilgras voordroog grof fijn afsterven oud hooi nat maken

Hoefbevangen paarden, paarden die op het randje balanceren, insulineresistente en te dikke paarden geef je vezelrijk, grofstengelig hooi met een hoog drogstofgehalte en minder dan 10% niet-structurele koolhydraten in de droge stof. Voor paarden met ernstige insulineresistentie (insulinespiegels hoger dan 100 μU/mL) is 8% zelfs de bovengrens. Ligt het percentage hoger, dan kun je het hooi weken en spoelen.

Hoe lang moet hooi weken?

Met 15 minuten spoelen krijg je al een aanzienlijk deel van de snelle suikers en fructaan (de wateroplosbare koolhydraten/WOK) uit het hooi [1]. Spoelen in meer of vers water zorgt voor nog meer uitspoeling. Warm water spoelt nog eens twee keer sneller dan koud water.

Voor paarden met EMS/insulinedysregulatie die snel hoefbevangen raken, kan het nodig zijn echt lang te weken; tot wel 16 uur. Helaas geeft zelfs dat geen garantie. Volgens een onderzoek uit 2011 kan afhankelijk van de hooisoort het gehalte WOK dan nog steeds te hoog zijn [2].

Let op: deze cijfers zijn gemiddelden afkomstig van diverse onderzoeken met uiteenlopende onderzoeksmethoden. Sommige onderzoeken vergelijken warm en koud spoelen, terwijl andere dat niet doen. Ook kijken sommige alleen naar suikers, terwijl andere ook andere voedingsstoffen meenemen.

Vitaminen en mineralen

Jammer genoeg verwijdert weken ook belangrijke wateroplosbare mineralen en vitaminen. Geef daarom voor de zekerheid een breedspectrum supplement (balancer).

Koop online Boek hoefbevangenheid EMS bestellen waar kopen prijs kost goedkoop kortingscode aanbieding beoordeeld winkel hoef bevangenheid bevangen remco sikkel
(foto: Marlou van Blitterswijk)

Hoe moet je hooi weken?

Je kunt weken in een grote teil of een kruiwagen. Daarna spoel je het en laat je het goed uitlekken. Het restwater moet je natuurlijk niet aan het paard te drinken geven. Daar zitten de suikers nu in. Week niet meer hooi dan het paard in een dag op kan. Nat hooi kan gaan schimmelen.

ezel Hoe hooi weken voor hoefbevangen paard ruwvoer spoelen ruwvoeranalyse suikers Tips voor het veilig weken van hooi kan een paard hoefbevangen worden van hooi remco sikkel
Laat het gespoelde hooi goed uitlekken

Je paard zal in het begin niet dol enthousiast zijn, maar na een tijdje zal hij er toch aan beginnen. Als hij het echt niet eet, kun je het mengen met een beetje droog hooi. Dat bouw je dan langzaam af.

Zolang je niet weet hoeveel koolhydraten er in het hooi zitten, kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en ook in de winter het hooi weken. Het kan geoogst zijn op een moment dat het gras vol suikers zat. Die zitten nu in het hooi. En ja, paarden kunnen hoefbevangen raken van hooi.

Voordroog

Voordroog mag niet geweekt worden. Er kan een tweede vergistingsproces beginnen. Hierdoor krijg je veel ongewenste bacteriën.

En oud hooi?

Sommige mensen geven oud hooi omdat ze denken dat hier minder suikers in zitten. Dit is niet zo. Oud hooi bevat alleen minder vitaminen en meer stof. Oud hooi is dus geen alternatief voor arm hooi of geweekt hooi.

Heb je twijfels over je hooi, dan is het altijd een goed idee om advies in te winnen bij een voedingsdeskundige om het dieet van je paard op de juiste manier te beheren en zo hoefbevangenheid te voorkomen. Onthoud dat hoefbevangenheid een ernstige aandoening is en dat dieetmaatregelen slechts een onderdeel zijn van de behandeling en preventie ervan.

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over hoefbevangenheid? ‘Hoefbevangenheid : begrijpen, genezen, voorkomen’ staat er vol mee! 334 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

tekst: Remco sikkel

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.