Behandeling en preventie

Kaneel

Kaneelpoeder wordt gemaakt van de binnen­bast van de scheuten van de kaneelboom. Kaneel blijkt, zelfs bij lage doses, een gunstig effect te hebben op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de werkzaamheid bij paarden. Bij een onderzoek uit 2011 werd geen significante verhoging van de insulinegevoeligheid waargenomen.

Kaneel bevat safrol en coumarine. Beide stoffen blijken bij proeven op ratten kankerverwekkend te zijn. Of dit bij paarden ook het geval is, is nog niet bekend. Langdurige blootstelling aan safrol kan leiden tot leverschade. Ook kan het apoptose (het gecontroleerd laten afsterven van cellen die een afwijking vertonen) in de hand werken.

Coumarine heeft stollingsremmende eigenschappen. Bloeduitstortingen in de zool in het geval van een hoefbeenkanteling zijn daardoor niet uitgesloten bij paarden die kaneel gesupplementeerd krijgen.

Kaneel is een zogenoemd fyto-oestrogeen. Dit wil zeggen dat het een werking heeft die vergelijkbaar is met oestrogeen. Een reden te meer om af te zien van het gebruik van kaneel.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.