Kaneel: heeft mijn paard met EMS er iets aan?

kruidengeneeskunde, alternatieve therapieën, voedingsaanvulling, paardenvoeding, kruidenremedies, hormonale balans, veterinaire supplementen, natuurlijke geneeskunde, kaneel, paard

Kaneel blijkt, zelfs bij lage doses, een gunstig effect te hebben op de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2 [1], een aandoening die in bepaalde opzichten vergelijkbaar is met EMS. Er is nog nauwelijks onderzoek gedaan naar de werkzaamheid bij paarden met EMS/insulinedysregulatie. Bij een onderzoek uit 2012 werd geen significante verhoging van de insulinegevoeligheid waargenomen [2].

Bloedvetwaarden

Bij hypertriglyceridemie zit er langdurig te veel van een bepaalde vetsoort (triglyceriden) in het bloed. Dit is een eigenschap van EMS die de insulinegevoeligheid kan verminderen [3]. Bij ratten die voedsel kregen met veel fructose (vruchtensuiker, een snelle suiker) en ook kaneel kregen, is een verlaging van van de hoeveelheid triglyceriden vastgesteld [4]. Maar, zoals we er dan altijd bij zeggen, paarden zijn geen ratten. We weten dus niet of dit effect ook bij paarden optreedt.

Bloeddruk

Verhoogde bloeddruk is ook een eigenschap van EMS. Een bloeddrukverlagende werking van kaneelextract is aangetoond bij zowel ratten (daar heb je ze weer) [5] als bij mensen met het metabool syndroom [6].

Bijwerkingen

In het algemeen wordt kaneel als veilig beschouwd. Er zijn een paar dingen die in de wetenschappelijke literatuur als mogelijk nadelig genoemd worden. Zo bevat Chinese kaneel (of: Cassia) de stoffen safrol en coumarine. Deze blijken bij proeven op ratten en muizen kankerverwekkend te zijn [7, 8]. Of dit bij paarden ook het geval is, is nog niet bekend. Ceylonkaneel wordt als veiliger beschouwd, wat betreft coumarinegehalte. Deze soort wordt ook wel de ‘ware kaneel’ genoemd.

kaneel, voedingssupplement, insulineresistentie, paarden, bloedsuikerregulatie, insulinegevoeligheid, glucosemetabolisme, diabetes bij paarden, kruidensupplement, paardengezondheid, insulinelevels, metabole stoornissen, kaneel en paardenvoeding, natuurlijke supplementen
(foto: Imgcreator.com)

Leverschade

Langdurige blootstelling aan safrol en coumarine zou kunnen leiden tot leverschade [9, 10]. Maar het is goed om te weten dat het safrolgehalte in kaneel in het algemeen erg laag is.

Essentiële olie

Het wordt mogelijk een probleem als je kaneel langdurig als essentiële olie met hoge percentages van de stoffen zou geven. Op de verpakking staat helaas niet welk soort kaneel aan de basis van de olie ligt en of deze van de bast of het blad is gemaakt. Dit zijn factoren die invloed hebben op de percentages van deze stoffen. Zo kan het coumarinegehalte wel met een factor 15 verschillen (0,03 tegen 0,45%) [11].

Ceylonkaneel
(foto: J. Presl)

Bloeduitstortingen

Coumarine heeft stollingsremmende eigenschappen. Bloeduitstortingen in de zool in het geval van een hoefbeenkanteling zijn daardoor niet uit te sluiten bij hoefbevangen paarden die kaneel als supplement krijgen. Let wel: dit is nog niet experimenteel aangetoond.

Voordat je kaneel aan je paard geeft, is het raadzaam om advies in te winnen bij een dierenarts of een voedingsdeskundige. Zij kunnen je meer vertellen over de juiste dosering en over eventuele interactie met medicijnen die je paard krijgt. Ook met betrekking tot essentiële oliën is het een goed idee advies in te winnen bij een professional.

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en feitelijke informatie over hoefbevangenheid? ‘Hoefbevangenheid : begrijpen, genezen, voorkomen’ staat er vol mee! 334 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.