Zelf een kompres maken om een hoefabces sneller uit te laten breken

hoefabces, ontsteking, hoefzool, hoefschoen, drainage, antibiotica, ontstekingsremmer, opzwellen, behandelen, reiniging, chirurgisch, pijnmanagement, ontlasting, hoefsmid, verdoving, röntgenfoto, chronisch, herstel, prognose, voorkomen

Ingrediënten

  1. Epsomzout (magnesiumsulfaat)
  2. Lauw water
  3. Verbandgaas of een schone doek
  4. Plasticfolie
  5. Tape of zelfklevend verband

Instructie

  1. Meng 1 kopje epsomzout met 2 liter lauw water. Roer tot het zout volledig is opgelost.
  2. Week een verbandgaasje of een schone doek in de zoutoplossing.
  3. Plaats het gaas of de doek het deel van de hoef van je paard waar je vermoedt dat het abces zit.
  4. Om het vocht vast te houden en het effect te vergroten, wikkel je het kompres in plasticfolie en zet je het vast met ducht-tape of zelfklevend verband.
    • Let op: als je voor tape kiest, zorg dan dat dit niet aan de huid of vacht kleeft, maar alleen aan de hoefwand.
  5. Laat het kompres 3 uur zitten. Controleer de huid regelmatig op tekenen van irritatie of ander ongemak.
  6. Herhaal dit proces dagelijks tot het abces openbreekt.
  7. Als er na 3 dagen geen verbetering optreedt, het paard ernstig kreupel blijft, of de pijn erger wordt, moet je een dierenarts inschakelen. Deze kan het abces dan goed lokaliseren en opensnijden.

Hoewel dit zelfgemaakte kompres kan helpen om het abces sneller open te laten gaan, zal het in ernstigere gevallen niet zo effectief zijn als commerciële producten (bijv. Animalintex).

Is dit geen klusje voor de hoefsmid?

Hoewel sommige hoefsmeden gewend zijn om abcessen open te snijden te doen en er zelfs dierenartsen zijn die hun klanten eerst naar de hoefsmid verwijzen, is het openen van een abces per definitie en altijd een vorm van veterinaire chirurgie. In tegenstelling tot hoefsmeden werken dierenartsen onder steriele omstandigheden en zullen ze een goede veterinaire nazorg bieden. Denk hierbij aan antibiotica om een infectie via de gemaakte opening te voorkomen.

Bovendien zijn hoefsmeden niet wettelijk bevoegd om diergeneeskundige ingrepen uit te voeren. Als er als complicatie een infectie of zelfs bloedvergiftiging (septicemie) optreedt, is de hoefsmid aansprakelijk voor alle juridische gevolgen.

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over paarden? Mijn boeken staan er vol mee! Toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

Share

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.