Koolhydraten in paardenvoer

Engels Italiaans raaigras dravik rietzwenkgras beemdlangbloem veldbeemdgras kropaar doddegras timotheegras roodzwenkgras‚ gestreepte witbol grote vossenstaart

We hebben het over suikers (of: sachariden) in het voedsel van het paard, maar eigenlijk zouden we ze koolhydraten moeten noemen. Dat is een bredere term. Er zijn namelijk koolhydraten die geen suiker zijn, zoals fructaan, zetmeel en voedingsvezels.

We kunnen koolhydraten indelen in:

  • Enkel- en tweevoudige koolhydraten (mono- en disachariden), zoals glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker) en sucrose (bietsuiker). Deze worden ook ‘snelle suikers’ genoemd.
  • Fructanen zoals inuline, levan en oligofructose
  • Samengestelde koolhydraten (polysachariden), zoals zetmeel en voedingsvezels zoals cellulose, hemicellulose en lignine.

Lignine wordt normaal gesproken niet beschouwd als een koolhydraat. Het behoort tot de niet-koolhydraten. Voor het gemak beschouwen we de voedingsvezels toch gezamenlijk als een koolhydratensoort.

graszaadhooi hooi hooianalyse ruwvoer analyse ruwvoeranalyse suiker zetmeel fructaan suiker Je kunt zelf de suikerwaarde in hooi en gras testen De gevaren van voorjaarsgras
Een berg koolhydraten
(foto: Victor Serban)

Hooianalyse en etiketten lezen

Als je je hooi laat analyseren en etiketten op paardenvoer leest, kun je ook deze afkortingen van de verschillende soorten koolhydraten tegenkomen. Tussen haakjes staan de Engelstalige afkortingen die ook gebruikt worden.

  • EOK: Ethanoloplosbare Koolhydraten = enkel- en tweevoudige koolhydraten (ESC)
  • WOK: Wateroplosbare Koolhydraten = EOK + fructaan (WSC)
  • NSK: Niet-Structurele Koolhydraten = WOK + zetmeel (NSC)
  • SK: Structurele Koolhydraten = voedingsvezels (SC)

Sommige fructaansoorten worden bij de EOK’s ingedeeld op basis van hun relatief eenvoudige chemische structuur. Ook hier geldt dat we, om het overzicht niet te verliezen, alle fructanen tot de WOK’s rekenen.

Je bent dol op duidelijke antwoorden

Dat komt goed uit. Het ‘Antwoordenboek Hoefbevangenheid‘ staat vol met glasheldere antwoorden op meer dan tweehonderd vragen over hoefbevangenheid en alles wat daar mee te maken heeft.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.