Beschrijving

Neuropathische pijn

De International Association for the Study of Pain definieert pijn als een onaangename sensorische en emotionele ervaring, die in verband wordt gebracht met bestaande of dreigende weefselbeschadiging. Speciale pijnreceptoren, nociceptoren genoemd, nemen prikkels waar die een schadelijke invloed op het organisme kunnen hebben. Deze prikkels wekken een gevoel van pijn op. Nociceptieve pijn heeft een biologische, beschermende functie.

Kortsluiting

Daarnaast bestaat er neuropathische pijn (ook: zenuwpijn). Hierbij zijn het beschadigde en daardoor dysfunctionerende zenuwcellen zelf die pijn veroorzaken. Door de beschadiging ontstaat er als het ware kortsluiting. Dit wekt spontane prikkels op in de zenuw. De pijnprikkel wordt via het ruggenmerg doorgegeven aan de hersenen waar de pijn bewust ervaren wordt.

In het geval van hoefbevangenheid moet de oorzaak van neuropathische pijn gezocht worden in mechanische schade aan sensorische zenuwen (gevoelszenuwen) als gevolg van de trekkracht van het roterende en/of zinkende hoefbeen en oedeem. Kleine zenuwvezels kunnen bovendien aangetast worden bij verhoogde bloedsuikerwaarden.

Medicijnen

Neuropathische pijn reageert niet goed op ‘gewone’ pijnstillende medicijnen die wel helpen bij nociceptieve pijn. Zenuwblokkerende medicijnen en medicijnen die in de hersenen de verwerking van de pijnprikkel veranderen doen dat wel. Zo wordt er gekeken naar de mogelijkheid om de anti-epileptische medicijnen gabapentine en pregabaline bij paarden toe te passen. Ook het narcoticum ketamine en het anestheticum lidocaïne zouden een positief effect kunnen hebben, evenals opiaten (opioïden) zoals fentanyl.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.