Algemeen

Nu met B.U.A. keurmerk

In 2010 was ik druk bezig de publicatie van mijn eerste boek over hoefbevangenheid voor te bereiden. Van Australië tot Amerika en van Finland tot Zuid-Afrika vond ik mensen bereid mij belangeloos te helpen. Zij voorzagen mij van prachtig fotomateriaal en stimuleerden mij om een zo goed mogelijk boek uit te brengen om daarmee zo veel mogelijk paarden te helpen.

Een vooraanstaande traditionele Amerikaanse hoefsmid was een van hen. Voor de zekerheid attendeerde ik hem op het feit dat het uitgangspunt van het boek barefoot was. “Maakt me niets uit”, zei hij, “als mijn foto eraan bij kan dragen dat er ergens één paard extra geneest, ben ik tevreden”. Zijn positieve en constructieve reactie stond in schril contrast met die van een gerenommeerde Nederlandse hoefsmid. Ik kruiste zijn pad op het Amerikaanse hoefsmedenforum waar ik op zoek was naar vakmensen die wilden bijdragen aan het boek. Als Nederlander kon hij uiteraard de teksten op mijn website lezen. Nadat hij zich op die manier snel een beeld van mij had gevormd, haastte hij zich alle engelstalige forumleden te waarschuwen om verre van mij te blijven. Hij gaf mij daarbij het predicaat B.U.A. Het was even puzzelen, maar toen ik begreep dat deze afkorting onder ingewijden staat voor ‘Barefoot über alles’, ging mijn hart sneller kloppen. Kan men zich een betere geuzennaam wensen?

Nu, zeven jaar later, denk ik nog weleens terug aan deze bozige man. Gek genoeg heeft zijn opmerking mij destijds de wind onder de vleugels gegeven die nodig was om mijn project voort te zetten. Het heeft geleid tot een tweede boek, vertalingen in het Engels en Frans en drie bijbehorende, druk bezochte websites. Ik krijg met grote regelmaat bedankmailtjes van paardeneigenaren die zeggen dat mijn boeken het verschil tussen leven en dood voor hun paard hebben gemaakt. Als op een dag de tweede, geheel herziene en uitgebreide druk uitkomt, zal ik deze smid -die ongetwijfeld ook het allerbeste met hoefbevangen paarden voorheeft- een presentexemplaar sturen met een grote stempel erop: B.U.A. APPROVED. Als bedankje voor het feit dat zijn tegenwerking uiteindelijk heeft bijgedragen aan veel genezen paarden een pony’s.

Share

1 Comment

  1. Trappeniers

    Geweldig! Fantastique!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.