Tegenwind als medicijn tegen hoefbevangenheid

boek hoefbevangenheid ppid hoefkatrol hoefkatrolontsteking cushing

In 2010 was ik druk bezig de publicatie van mijn eerste boek over hoefbevangenheid voor te bereiden. Van Australië tot Amerika en van Finland tot Zuid-Afrika vond ik mensen bereid mij belangeloos te helpen. Zij gaven mij prachtig fotomateriaal en stimuleerden mij om een zo goed mogelijk boek uit te brengen om daarmee zo veel mogelijk paarden te helpen.

“Elk paard is er één”

Een vooraanstaande traditionele Amerikaanse hoefsmid was een van hen. Voor de zekerheid attendeerde ik hem op het feit dat het uitgangspunt van het boek barefoot was. “Maakt me niets uit”, zei hij, “als mijn foto eraan bij kan dragen dat er ergens één paard extra geneest, ben ik tevreden”. Een smid naar mijn hart.

Zelfs tegen wil en dank 😉

Zijn positieve en constructieve reactie stond in schril contrast met die van een gerenommeerde Nederlandse hoefsmid. Ik kruiste zijn pad op het Amerikaanse hoefsmedenforum waar ik op zoek was naar vakmensen die wilden bijdragen aan het boek. Als Nederlander kon hij uiteraard de teksten op mijn website lezen. Nadat hij zich op die manier snel een beeld van mij had gevormd, haastte hij zich alle engelstalige forumleden te waarschuwen om ver bij mij vandaan te blijven. Hij gaf mij daarbij het predicaat B.U.A. Het was even puzzelen, maar toen ik begreep dat deze afkorting onder ingewijden staat voor ‘Barefoot über alles’, ging mijn hart sneller kloppen. Kon ik mij een betere geuzennaam wensen?

Wind onder mijn vleugels

Nu, dertien jaar later, denk ik nog weleens terug aan deze bozige man. Gek genoeg heeft zijn opmerking mij destijds de wind onder de vleugels gegeven die nodig was om mijn enorme project voort te zetten. Het heeft geleid tot een tweede boek, een derde en een vierde. Er verschenen vertalingen in het Engels en Frans en drie bijbehorende, druk bezochte websites. Ik krijg met grote regelmaat bedankmailtjes van paardeneigenaren die zeggen dat mijn boeken het verschil tussen leven en dood voor hun paard hebben gemaakt.

‘Barefoot über alles’

Als op een dag de derde, geheel herziene en uitgebreide druk van mijn eerste boek uitkomt, zal ik deze smid -die ongetwijfeld ook het allerbeste met hoefbevangen paarden voorheeft- een presentexemplaar sturen met een grote stempel erop: B.U.A. APPROVED. Als bedankje voor het feit dat zijn tegenwerking uiteindelijk heeft bijgedragen aan heel veel genezen paarden, pony’s, ezels en wie weet … een paar zebra’s.

Je wilt al die mooie foto’s zien

Ze staan in ‘Hoefbevangenheid : begrijpen, genezen, voorkomen’.
Meer dan 285 prachtige foto’s en illustraties die jou en je paard gaan helpen.

Share

1 Comment

  1. Trappeniers

    Geweldig! Fantastique!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.