Osteopenie van het hoefbeen

hoefbeen hoefbeentje p3 ontkalking botontkalking demineralisatie osteoporose osteopenie

De termen demineralisatie, osteopenie en osteoporose van het hoefbeen worden vaak door elkaar gebruikt. Osteopenie wordt daarbij als voorloper van osteoporose beschouwd. Maar de grens is, behalve met een botdichtheidsonderzoek, moeilijk te trekken.

De termen demineralisatie, osteopenie en osteoporose van het hoefbeen worden vaak door elkaar gebruikt. Wat zijn de verschillen?
Gedemineraliseerd hoefbeen
(foto: Claudia Garner)

Wat is het verschil?

Is de demineralisatie (of: botontkalking) beperkt, heeft het paard geen pijn en is de kwaliteit van het bot nog niet zoveel verslechterd dat er een verhoogde kans op fissuren of fracturen is, dan noemen we het osteopenie. Bij osteoporose is er gevorderde demineralisatie, pijn en een flink verhoogd breukrisico.

hoefbeenbreuk hoedenrand skitip fractuur
Afgebroken ‘hoedenrand’

Osteopenie

Het nadeel van het gebruik van de term demineralisatie is dat het botmineraalgehalte en de botdichtheid moeilijk met een gewone röntgenfoto zijn vast te stellen. Pas vanaf 30% verlies aan botdichtheid is zo’n foto nauwkeurig. We kunnen beter osteopenie als algemene term voor verminderde botmassa te hanteren. Osteopenie omvat osteoporose, osteomalacie (stoornis in de fosfor- en calciumstofwisseling), of een combinatie van beide.

gedemineraliseerd hoefbeen Demineralisatie osteopenie osteoporose botontkalking ontkalking hoefbeentje P3 x-ray chronsich hoefbevangen behandelen prognose
Sterk gedemineraliseerd hoefbeen

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort specifieke informatie over hoefbevangenheid? ‘Hoefbevangenheid : begrijpen, genezen, voorkomen’ staat er vol mee! 334 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

Tekst: Remco Sikkel

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.