Anatomie

Perioplum

Het perioplum (ook: zoomhoorn) is een ongepigmenteerde, zachte, vettige en flexibele hoornlaag. Het is het equivalent van de nagelriem van onze vingers. De functie van het perioplum is het voorkomen van uitdroging van de kroonrand.

Net als de hoefwand groeit het perioplum gedurende het hele leven van het paard door. Dit zoomhoorn gaat over in de zogenoemde stratum externum (ook: stratum tectorium) van de hoefwand. Zij het dat dit uiterst dunne buitenste laagje van de wand meestal wegslijt. Hierdoor lijkt het perioplum een losse ring te zijn van circa een centimeter hoog.

Ter hoogte van de hielen gaat het perioplum over in de hoefballen. Nog iets lager loopt het over in de straal.

In ‘Hoefbevangeheid : begrijpen, genezen, voorkomen’ kun je lezen dat de gehele hoefwand los kan laten bij zeer ernstige gevallen van hoefbevangenheid. Maar deze ontschoening beperkt zich niet enkel tot de hoefwand. Ook bij de zool, straal, hoefballen én het perioplum raakt de verbinding tussen leder- en opperhuid dermate verzwakt -en ontstoken- dat deze gescheiden raken. En dat terwijl er bij deze weefsels geen sprake is van een lamellenverbinding.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.