Eén van de fysiologische kenmerken van acute hoefbevangenheid is een sterke polsslag met een hogere frequentie. De oorzaak van de verhoogde pols is de ontsteking van de lederhuidlamellen die als complicatie optreedt. Een zwelling van ontstekingsvocht knijpt de bloedtoevoer gedeeltelijk af.
Microtromboses
Als bloedplaatjes door een ontsteking geactiveerd worden, gaan ze zich binden en klonteren. Deze microtromboses zorgen voor verstoppingen in de haarvaten van de hoef. Bloedplaatjes geven daarbij ook de neurotransmitter serotonine af, die een vaatvernauwende werking heeft.
Pulsaties
Al deze factoren samen zorgen dat de bloedtoevoer naar de hoef belemmerd wordt. Het bloed hoopt zich op in de slagaderen. Dit is nu wat je kunt voelen als een sterke, verhoogde polsslag. Globaal kunnen we stellen dat een sterkere en snellere pols duidt op een grotere mate van ontsteking. In een gezonde paardenhoef is de polsslag daarom erg moeilijk te voelen, omdat het bloed ongehinderd door de slagaderen naar de hoef stroomt.
Kan het ook iets anders zijn?
In een gezonde hoef kan de polsslag soms iets sterker zijn dan normaal gesproken het geval is. Dit kan het gevolg zijn van opwinding, stress of het werken op een harde ondergrond. Daarom is het raadzaam om de pols meerdere keren met een half uur tussentijd te controleren voordat je een definitieve conclusie trekt.
Vergelijk ook de polsslag in alle vier de benen met elkaar. Het kan nuttig zijn om te vergelijken met de polsslag van een gezond paard. Bovendien is het belangrijk om naar andere fysiologische kenmerken te kijken, zoals een hogere ademhalingsfrequentie, spiertrillingen en zweten. Ontbreken deze, dan is de verhoogde polsslag waarschijnlijk geen reden tot paniek.
Een verhoogde pols kan ook duiden op een ander probleem. Zo kan een abces ook een verhoogde polsslag veroorzaken. Duidelijk verschil is dat het dan maar één been betreft.
Waar voel je de pols het beste?
De polsslag is voelbaar in de slagaderen in de ‘sleuf’ tussen de buigpezen enerzijds en het suspensory ligament anderzijds. Iets lager loopt de slagader in de kogel over het collateraal ligament van de proximale sesambeentjes heen. Ook daar is de polsslag voelbaar.
Op de foto bovenaan deze pagina staan de locaties met pijltjes aangegeven.
In het voorbeen is de slagader aan de binnenzijde groter en beter voelbaar, terwijl in het achterbeen de slagader aan de buitenzijde beter voelbaar is. Houd hier rekening mee wanneer je de polsslag van een voor- en achterbeen met elkaar vergelijkt. Je wijs- en middelvinger samen zijn het gevoeligst. Leg ze vlak op de slagader en laat ze enkele seconden zo liggen.
Je wilt meer weten
Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over hoefbevangenheid? ‘Hoefbevangenheid : begrijpen, genezen, voorkomen’ staat er vol mee! 334 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.