Krijgt Robertskruid de hoge bloedsuikerspiegel van je paard omlaag?

plantenextracten, fytotherapeutische middelen, paardenwelzijn, metabolische stoornissen, bloedsuikerregulatie, insulineweerstand, kruidenformuleringen, natuurlijke ontstekingsremmers, gewrichtsgezondheid, paarden supplementen, kruiden voor paarden, metabolische gezondheid, kruidenpreparaten, equine gezondheid, kruidenmedicatie, paardeneigenaren, natuurlijke paardenvoeding, plantaardige therapieën, welzijn van paarden, kruideningrediënten

Bij diabetische ratten is 14 jaar geleden in één onderzoek aangetoond dat de bloedsuikerspiegel omlaag ging als ze Robertskruid (Geranium robertianum) kregen in combinatie met Blauwe bes (Vaccinium myrtillus) [1]. Je komt het plantje nu steeds vaker tegen in kruidenpreparaten voor paarden en in adviezen op sociale media. Sommige fytotherapeuten raden het ook aan voor paarden met langdurig hoge bloedsuikerspiegels. Hoe zit het nu precies? Is dit kruid een wondermiddel?

Flavonoïden

De onderzoekers veronderstelden dat beide planten (Robertskruid en zwarte bes) effectief waren tegen verhoogde bloedsuikerspiegels bij de ratten vanwege de aanwezigheid van twee verschillende flavonoïden die erin zitten, namelijk quercetine (Robertskruid) en homoeriodictyol (Blauwe bes). Geef je alleen Robertskruid, dan is het bewezen effect dus eigenlijk al aan het wankelen, omdat de homoeriodictyol ontbreekt.

Flavonoïden zijn een groep stoffen in planten die o.a. bekendstaan om hun anti-oxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Hoewel het geen essentiële voedingsstoffen zijn, kunnen ze bijdragen aan de gezondheid van paarden.

fytotherapie, hoefbevangenheid, paardengezondheid, natuurlijke remedies, kruidenbehandelingen, paardengeneeskunde, medicinale planten, insulinedysregulatie, hyperglycemie, bloedsuikerspiegel, hoefproblemen, kruidenextracten, complementaire therapieën, traditionele geneeskunde, ontstekingsremmers, pijnbestrijding, plantaardige supplementen, metabool syndroom, diabetische paarden, paardenvoeding, remco sikkel
Misschien ken je Robertskruid als stinkende ooievaarsbek, stinkende geranium, wildemannetjeskruid of lievevrouwenbedstro.

Ratten zijn geen paarden

Ratten en paarden hebben een significant verschillende fysiologie, met name wat betreft hun spijsverteringsstelsel en metabolisme (stofwisseling). Dit kan betekenen dat Robertskruid op een andere manier door paarden wordt opgenomen en gemetaboliseerd, wat kan leiden tot verschillende effecten op de bloedsuikerspiegel.

Toedieningsvorm en dosering

De ratten in het onderzoek kregen het afkooksel van het blad van Robertskruid. De concentratie van de werkzame stof quercetine is daardoor anders dan als je de plant aan een paard zou voeren. Verder is het onduidelijk welke dosering van afkooksel in het onderzoek werd gebruikt. Dit maakt het moeilijk om de resultaten te interpreteren en om te bepalen of vergelijkbare effecten kunnen worden bereikt bij paarden. Omrekenen van afkooksel bij ratten naar verse of gedroogde balderen bij paarden is zelfs nagenoeg ondoenlijk.

natuurlijke behandelingen, paardendiabetes, insulinegevoeligheid, immuunsysteem van paarden, antioxidanten, tannines, fenolzuren, kruidentherapie, paardenmetabolisme, alternatieve geneeskunde voor paarden

Veelbelovend

De onderzoekers gaan gelukkig zelf niet verder dan te zeggen dat deze twee planten ‘veelbelovend‘ zijn als fythotherapeutische remedie tegen diabetes type 2. In het kader van diabetische problemen bij paarden, zoals chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels (hyperglycemie) en insulinedysregulatie, is het belangrijk om te benadrukken dat de resultaten van dit onderzoek niet automatisch van toepassing zijn. Het effect van Robertskruid op paarden met EMS/insulinedysregulatie is namelijk nog nooit onderzocht. Dit benadrukt het belang van soortspecifiek onderzoek bij het beoordelen van de effectiviteit van natuurlijke remedies.

Soortspecifiek onderzoek is wetenschappelijk onderzoek dat specifiek gericht is op een bepaalde diersoort, om inzicht te krijgen in hoe een therapie, medicijn of remedie specifiek van toepassing kan zijn op die specifieke diersoort, rekening houdend met hun fysiologie, metabolisme en andere biologische kenmerken.

Dus het werkt niet?

Dat is ook weer wat kort door de bocht. Een gebrek aan bewijs is namelijk niet hetzelfde is als een gebrek aan effectiviteit. Dus hoewel het onderzoek naar de specifieke effecten van Robertskruid op paarden met EMS/insulinedysregulatie nog ontbreekt, betekent dit niet per se dat het geen potentie heeft als fytotherapeutisch middel.

Bioactieve stoffen

De plant bevat allerlei andere bioactieve stoffen, zoals tannines en fenolzuren, die mogelijk gunstige effecten kunnen hebben op het metabolisme en de bloedsuikerspiegels. Deze stoffen zijn in eerdere onderzoeken in verband gebracht met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, wat van belang kan zijn bij het beheersen van insulinedysregulatie.

Bovendien wordt Robertskruid al eeuwenlang in de volksgeneeskunde gebruikt vanwege zijn veronderstelde geneeskrachtige eigenschappen, wat suggereert dat het wellicht de moeite waard is om te kijken wat het voor je paard kan doen. Het beste doe je dit in samenwerking of overleg met een fytotherapeut. Als je paard antidiabetische medicijnen krijgt, zoals metformine, vertel dan ook aan je dierenarts dat je een plantaardige remedie erbij gaat geven.

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over paarden? Mijn boeken staan er vol mee! Toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.