Anatomie

Schok- en trillingsdemping

Het is indrukwekkend hoeveel verschillende onderdelen van de hoef bijdragen aan de schok- en trillingsdemping als het paard zijn been in beweging op de grond plaatst:

  • De zool en de weefsels in het hielgebied (hoefkraakbeen, hoefballen, straal en straalkussen) absorberen een groot deel van de klap.
  • De bloedmassa in de hoef – voor zover deze als onderdeel van de hoef gezien moet worden – vangt , als een hydraulische schokdemper, een groot deel van de klap op.
  • De hoefwand fungeert als een bladveer. Het aan de achterzijde open drukken van die veer kost veel energie, die aan de impact met de grond onttrokken wordt.
  • De hoefwand absorbeert ook verticaal kracht. Het hoornmateriaal wordt bij de impact met de grond ingedrukt. Hoe meer de hoefwand wordt ingedrukt, hoe groter de tegenwerkende drukspanning.
  • Ook op microniveau vindt demping plaats. Zo vermindert het flinterdunne laagje gewrichtskraakbeen in het hoefgewricht de trillingen die op het onderliggend bot inwerken. En ook de beweeglijkheid van de lederhuid(lamellen) en het onderhuids bindweefsel dragen bij aan trillingsdemping.
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.