Behandeling en preventie

Tips voor de hoefverzorger

De behandeling van hoefbevangenheid is geen strikt protocol. Blijf alert en probeer niet elk geval op exact dezelfde manier op te lossen. Bij het ene paard zal de focus bijvoorbeeld vooral op verandering van de voeding liggen, bij een ander blijkt de bekapping een doorslaggevende rol te spelen.

Slaat de behandeling niet voldoende aan, probeer er dan achter te komen waar dit aan ligt. Wees zo eerlijk ook je eigen kennis en vaardigheden tegen het licht te houden. Hoefbevangenheid is echter een gecompliceerde ziekte. Zelfs als je alles doet ‘zoals het hoort’ kan de gewenste genezing nog uitblijven.

Waar behandeld wordt, kunnen complicaties optreden. Probeer hier op voorbereid te zijn. Zorg dat de paardeneigenaar dat ook is.

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de verwachtingen van de eigenaar van het paard. Weet welke mogelijkheden hij heeft om het paard te helpen. Heeft hij de tijd, de ruimte, de financiële middelen, de motivatie? Als je denkt geen genezing te kunnen bereiken binnen de aanwezige mogelijkheden, begin er dan niet aan. Paardeneigenaren kunnen verdraaid eigenwijs zijn. Vaak ontbreekt het ze aan kennis en inzicht met betrekking tot hoefbevangenheid. Dit gebrek in combinatie met een eigenwijze houding kunnen de behandeling in de weg staan. Aan jou de schone taak om je klant wijzer te maken. Blijf aan de andere kant wel open staan voor de inzichten en ervaringen die de klant heeft. Hij ziet zijn paard elke dag, jij niet.

Geef niet te snel op. Zolang paard en eigenaar het niet hebben opgegeven, moet jij dat ook zeker niet doen.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.