Ja, dat kan. Neurologische problemen zoals de coördinatiestoornis ataxie treden overwegend in een gevorderd stadium van PPID op. Dat komt doordat het, in dat geval, een gevolg is van het opzwellen van de middenkwab van de hypofyse; een klinisch verschijnsel dat ook pas later optreedt.
De hele hypofyse wordt hierdoor groter en gaat druk uitoefenen op omliggende hersenstructuren, waaronder zenuwbanen in delen van de hersenstam. Zenuwsignalen van de hersenen naar de spieren raken nu mogelijk verstoord.
Helaas is hier weinig aan te doen, omdat de vergrote hypofyse niet meer kleiner wordt. Goed gedoseerde medicatie (pergolide) is nu extra belangrijk om verdere hypofysevergroting te beperken. Bespreek dit goed met je dierenarts.
Verminderde leverfunctie en ataxie
Er kan bij een atactisch PPID-paard ook een link zijn met de lever. Bij hen functioneert de lever mogelijk minder goed. Dit kan leiden tot een ophoping van gifstoffen in het bloed, die op hun beurt motorische zenuwen (bewegingszenuwen) kunnen aantasten.
Ammoniak
In zeer zeldzame gevallen zien we chronsich verhoogde ammoniakspiegels in het bloed van paarden met verminderde leverfunctie (hyperammonemie) [1]. De ophoping van ammoniak beïnvloedt de communicatie tussen zenuwcellen, vooral in de hersenen en het ruggenmerg, wat kan leiden tot verlies van controle over spierbewegingen en dus ataxie.
Vitamine E
De lever speelt verder een belangrijke rol bij de opslag en omzetting van vitamines. Bij leverproblemen kan met name een tekort aan vitamine E ontstaan, wat neurologische verschijnselen zoals ataxie kan verergeren. Vitamine E is namelijk een krachtige antioxidant die zenuwcellen beschermt tegen schade. Zonder voldoende vitamine E kunnen zenuwen ontstoken raken en afbreken, vooral in het ruggenmerg en de motorische zenuwbanen. De dierenarts zal op zoek gaan naar afwijkende leverwaarden in het bloed als hij vermoedt dat een verminderde leverfunctie een rol speelt.
Ga niet willekeurig vitamine E supplementen, maar overleg dit met je dierenarts of voedingsdeskundige.

Kan het ook iets anders zijn?
Er zijn nog allerlei andere oorzaken van ataxie mogelijk, zoals Wobbler-syndroom, EMND (Equine Motor Neuron Disease, eveneens gerelateerd aan een chronisch vitamine E tekort [2]), EHV-1 (herpes) en trauma, maar die houden geen direct verband met PPID. De precieze oorzaak van ataxie moet door een dierenarts worden vastgesteld met neurologisch onderzoek, beeldvorming (röntgen, CT/MRI) of bloedonderzoek.
Echt alles weten over PPID?
Wil je nog veel meer toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen over PPID in het algemeen en over behandelopties in het bijzonder? Lees dan ‘Het PPID-boek‘.
- Het PPID-boek€ 27,50