Kan duivelsklauw helpen bij de behandeling van hoefbevangenheid bij paarden?

Duivelsklauw (Harpagophytum procumbens) heeft pijnstillende, ontstekingsremmende en stollingsremmende eigenschappen en wordt daarom door veel mensen gebruikt als natuurlijk alternatief voor medicijnen bij de behandeling van hoefbevangenheid.

Insuline-achtige werking

Sommige onderzoeken laten zien dat duivelsklauw insuline-achtige effecten heeft bij ratten, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel bij de proefdieren verbeterde [1]. Het is nog niet aangetoond dat dit bij paarden met EMS/insulinedysregulatie ook het geval is.

Anti-oxidant

Omdat duivelsklauw ook stoffen bevat die een anti-oxidantwerking hebben, schrijven sommige fytotherapeuten het ook voor bij PPID [2]. Antioxidanten helpen vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Dit zijn moleculen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.

Dosering duivelsklauw

Het is belangrijk om de dosering goed te hebben bij het gebruik van duivelsklauw als remedie bij paarden. Te veel of te weinig kan invloed hebben op de effectiviteit ervan. De juiste dosering van duivelsklauw kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het gewicht van het paard, de ernst van de aandoening en de vorm waarin je het gebruikt (plant, poedervorm, vloeibaar). Het is daarom belangrijk om de voorschriften van de fabrikant op het productetiket te volgen, omdat deze specifieke instructies geeft voor het betreffende supplement. Of vraag advies aan een fytotherapeut.

Hoe snel werkt het?

Harpagoside -de belangrijkste werkzame stof- is al 30 minuten na toediening aantoonbaar in het bloed van het paard. De hoogste concentratie in het bloedplasma wordt na een uur bereikt. Dit betekent dat duivelsklauw relatief snel in de bloedbaan wordt opgenomen en effect kan hebben.

Nadelen duivelsklauw

Pijnstillende remedies maskeren de ontstekingspijn waardoor een paard meer of anders beweegt dan goed voor hem is. Hierdoor kan overbelasting optreden. De verbinding tussen de hoefwand en de weefsels binnenin de hoef is al aangetast bij hoefbevangenheid en zal door verder overbelasting, vooral in combinatie met een slechte bekapping of hoefbeslag, verder beschadigen.

Bijwerkingen

Behandeling van paarden met duivelsklauwextract veroorzaakt geen klinisch waarneembare bijwerkingen [3]. Maar geef geen duivelsklauw aan drachtige merries. Het heeft een vruchtafdrijvende werking. Paarden met maagzweren mogen ook niet behandeld worden met duivelsklauw. Het verhoogt namelijk de maagzuurproductie, waardoor maagzweren erger kunnen wodren.

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over hoefbevangenheid? ‘Hoefbevangenheid : begrijpen, genezen, voorkomen’ staat er vol mee! 334 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

Share
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.