Heeft mijn pony iets aan het inwendig gebruik van groene klei?

Het inwendig gebruik van groene klei (bentonietklei) wordt vaak gepromoot vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen, vooral voor mensen. Echter, er is vooral anekdotisch bewijs en soms een  wetenschappelijke aanwijzing voor klinisch voordeel. Een grote metastudie uit 2017 waagt zich in de conclusie aan niet meer dan de dat de onderzochte wetenschappelijke artikelen ‘suggereren dat bentoniet genoeg bemoedigende eigenschappen heeft om verder te onderzoeken’ [1].

Gifstoffen

Het meest waarschijnlijke voordeel dat groene klei te bieden heeft is dat het gifstoffen (en zware metalen) aan zich zou binden. Een efficiëntere benadering is echter ervoor te zorgen dat deze gifstoffen het lichaam in de eerste plaats niet binnenkomen.

Aflatoxines

Dit geldt vooral voor aflatoxines en enkele andere mycotoxines. Groene klei is met name goed in het binden van deze door schimmels geproduceerde gifstoffen. Door hooi en ander voer vrij van schimmels te houden, kun je dit risico al tot een absoluut minimum beperken.

denvoer, kwaliteitshooi, timothy hooi, luzerne hooi, voedingswaarde, ruwvoer, graszaadhooi, onkruidvrij, stofvrij hooi, geperst hooi, hooinetten, hooiopslag, droog hooi, hooi analyseren, hooi kopen, hooi compressie, hooi oogsten, hooi droogproces, biologisch hooi, hooi schimmel
Beschimmeld hooi bevat gifstoffen

Zware metalen

Een ander probleem is dat de kwaliteit en zuiverheid van groene klei moeilijk te controleren zijn, wat het risico op o.a. loodvergiftiging met zich meebrengt. Verontreinigde klei kan ook andere zware metalen bevatten. Beetje vervelend als je nou net klei gaf om van zware metalen af te komen. 

Mineralen

Langdurig gebruik van groene klei kan de absorptie van essentiële mineralen verstoren, omdat de klei deze mineralen bindt, waardoor ze niet meer voldoende beschikbaar zijn voor het lichaam. Dit absorberend vermogen is overigens -zoals gezegd- precies waarom groene klei vaak wordt ingezet om toxines en zware metalen te binden. ‘You win some, you lose some’, zullen we maar zeggen.

Chronische mineralentekorten

Nou is een tijdelijk tekort van bepaalde mineralen misschien nog even te aanvaarden, maar bij langdurig gebruik van klei kan je paard te maken krijgen met problemen zoals botontkalking (door calciumtekort), spierkrampen en vermoeidheid (magnesiumtekort) en onregelmatige hartslag en hoge bloeddruk (kaliumtekort).

Groene klei en EMS/endocrinopathische hoefbevangenheid

Een vraag die ook af en toe opduikt is of groene klei nuttig kan zijn voor paarden en ponies met EMS of hormoongerelateerde hoefbevangenheid. Daar kunnen we kort over zijn: er is geen enkele bewezen, directe link tussen het inwendig gebruik van groene klei en de behandeling van metabole problemen zoals Equine Metabool Syndroom (EMS) en endocrinopathische hoefbevangenheid. Wetenschappelijke studies die het gebruik van groene klei voor metabole ziekten onderzoeken, zijn zeer beperkt en richten zich niet specifiek op paarden.

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over paarden? Mijn boeken staan er vol mee! Toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

Share
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.