Hoe lang kan hoefbevangenheid duren?

Hoe lang hoefbevangenheid duurt, hangt af van hoe zwaar je paard, pony of ezel het te pakken heeft en hoe snel je erbij bent om de behandeling te starten. Hoe beter en sneller je de oorzaak hebt gevonden en verholpen, hoe sneller je paard beter zal worden. Het verbeteren van de voeding, huisvesting, beweging en bekapping is ook super belangrijk.

Het is heel belangrijk om direct een dierenarts te bellen als je denkt dat je paard bevangen is. Dat geeft een goede kans op snel herstel.

Maar hoe lang duurt het nou?

Als de oorzaak een op zichzelf staande gebeurtenis was (de hele voerton leegsmikkelen bijvoorbeeld), kan de bevangenheid binnen zes tot twaalf weken genezen zijn. Daarna duurt het ongeveer een jaar voordat de schade aan de hoef uitgegroeid is.

Als het hoefbeen gekanteld is gaat het veel langer duren dan die eerste paar weken. Soms wel een half jaar voordat het gevaar echt geweken is. Als het hoefbeen gedemineraliseerd is, zal je paard altijd min of meer hoefbevangen blijven.

Ook sommige paarden met EMS of PPID worden de rest van hun leven steeds opnieuw hoefbevangen. Zij hebben een hormonale stoornis die moeilijk of zelfs helemaal niet te verhelpen is.

Wil je een uitgebreid antwoord op deze vraag?

Dit was het korte antwoord op de vraag. Het lange antwoord op deze en 200 andere vragen vind je in het ‘Antwoordenboek hoefbevangenheid’. Je kunt het hier direct bestellen.

Share
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.