Ja, dat kan. Als het gras bomvol met snelle suikers zat toen het gemaaid werd, zitten die suikers nu gewoon in het hooi. En zonder hooianalyse kun je niet weten wat het suikergehalte van je hooi is. Dit kan variëren van 8% tot wel 38%. Stel je even voor hoeveel verschil het maakt als je hooi met 38% suiker geeft. Laat je ruwvoer dus analyseren voordat je het aan je hoefbevangen paard, pony of ezel geeft. Vooral voor paarden met EMS/insulinedysregulatie kan suikerrijk hooi het laatste zetje geven.
Weken
Heb je nog geen exacte cijfers en ben je beng dat je paard op het randje van bevangenheid balanceert? Door hooi in water te weken kun je veel overtollige suikers uitspoelen. Mengen met haver- of gerstestro (maximaal 50–50) is ook een optie [1].
Voedingsdeskundige
Heb je twijfels over je hooi, dan is het altijd een goed idee om advies in te winnen bij een voedingsdeskundige om het dieet van je paard op de juiste manier te beheren en zo hoefbevangenheid te voorkomen.
Je wilt meer weten
Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over hoefbevangenheid? ‘Hoefbevangenheid : begrijpen, genezen, voorkomen’ staat er vol mee! 334 pagina’s met toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.