Robertskruid zou de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren. Is het dus goed voor paarden met hyperglycemie?

Bij diabetische ratten is 14 jaar geleden in één onderzoek aangetoond dat de bloedsuikerspiegel omlaag ging als ze Robertskruid (Geranium robertianum) kregen in combinatie met Blauwe bes (Vaccinium myrtillus) [1].

Flavonoïden

De onderzoekers veronderstelden dat beide planten effectief waren tegen verhoogde bloedsuikerspiegels bij de ratten vanwege de aanwezigheid van twee verschillende flavonoïden die erin zitten, namelijk quercetine (Robertskruid) en homoeriodictyol (Blauwe bes). Geef je alleen Robertskruid, dan is het bewezen effect dus eigenlijk al aan het wankelen, omdat de homoeriodictyol ontbreekt.

natuurgeneeskunde, fytotherapie, paardendieet, bloedsuikerniveaus, kruidenremedies, paardenvoeding, plantenmedicijnen, gezondheidsbevorderende kruiden, kruidenbehandelingen, diabetische complicaties, glucosemetabolisme, alternatieve geneeskunde, kruidensupplementen, diabetesmanagement, paardenwelzijn
Misschien ken je Robertskruid als stinkende ooievaarsbek, stinkende geranium, wildemannetjeskruid of lievevrouwenbedstro.

Ratten zijn geen paarden

Ratten en paarden hebben een significant verschillende fysiologie, met name wat betreft hun spijsverteringsstelsel en metabolisme (stofwisseling). Dit kan betekenen dat Robertskruid op een andere manier door paarden wordt opgenomen en gemetaboliseerd, wat kan leiden tot verschillende effecten op de bloedsuikerspiegel.

Toedieningsvorm en dosering

De ratten in het onderzoek kregen het afkooksel van het blad van Robertskruid. De concentratie van de werkzame stof quercetine is daardoor anders dan als je de plant aan een paard zou voeren. Verder is het onduidelijk welke dosering van afkooksel in het onderzoek werd gebruikt. Dit maakt het moeilijk om de resultaten te interpreteren en om te bepalen of vergelijkbare effecten kunnen worden bereikt bij paarden. Omrekenen van afkooksel bij ratten naar verse of gedroogde balderen bij paarden is zelfs nagenoeg ondoenlijk.

Veelbelovend

De onderzoekers gaan gelukkig zelf niet verder dan te zeggen dat deze twee planten ‘veelbelovend‘ zijn als fythotherapeutische remedie tegen diabetes type 2. In het kader van diabetische problemen bij paarden, zoals chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels (hyperglycemie) en insulinedysregulatie, is het belangrijk om te benadrukken dat de resultaten van dit onderzoek niet automatisch van toepassing zijn. Het effect van Robertskruid op paarden met EMS/insulinedysregulatie is namelijk nog nooit onderzocht. Dit benadrukt het belang van soortspecifiek onderzoek bij het beoordelen van de effectiviteit van natuurlijke remedies.

Dus het werkt niet?

Dat is ook weer wat kort door de bocht. Een gebrek aan bewijs is namelijk niet hetzelfde is als een gebrek aan effectiviteit. Dus hoewel het onderzoek naar de specifieke effecten van Robertskruid op paarden met EMS/insulinedysregulatie nog ontbreekt, betekent dit niet per se dat het geen potentie heeft als fytotherapeutisch middel.

De plant bevat allerlei andere bioactieve stoffen, zoals tannines en fenolzuren, die mogelijk gunstige effecten kunnen hebben op het metabolisme en de bloedsuikerspiegels. Deze stoffen zijn in eerdere onderzoeken in verband gebracht met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, wat van belang kan zijn bij het beheersen van insulinedysregulatie.

Bovendien wordt Robertskruid al eeuwenlang in de volksgeneeskunde gebruikt vanwege zijn veronderstelde geneeskrachtige eigenschappen, wat suggereert dat het wellicht de moeite waard is om te kijken wat het voor je paard kan doen.

Je wilt meer weten

Hou je van dit soort uitgebreide en objectieve informatie over paarden? Mijn boeken staan er vol mee! Toegankelijke, wetenschappelijk onderbouwde kennis, inzichten en adviezen die jou en je paard gaan helpen.

Share
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.